En guidad tur på Nya Kamratgården

Änglarna bjuder här på en grundlig presentation, i ord och bild, av Nya Kamratgården. Ett kombinerat upplägg med guidad rundvandring på Nya Kamratgården, samt ett efterföljande besök på Valhalla, för att få se A-laget träna. Det var den ursprungliga planen för fredag förmiddag. En plan som snabbt skulle förvandlas till något helt annat.

När jag, tillsammans med Änglarnas bägge fotografer Kristoffer Simonsson och Fredrik Aremyr, väl är på plats utanför Nya Kamratgården i Delsjön, så är det precis på minuten, utsatt tid, som vi inväntar vår guide för dagen – IFK Göteborgs koordinator Gustav Hessfelt. Utlovad rundvandring är satt till exakt 30 minuter. Men redan i starten av vår runda kommer verkligheten ikapp. A-laget är ännu kvar i byggnaden. Det är därför bara snällt att avvakta och invänta klartecken från Gustav. En krock med laget, som på led, tar sig från andra våningen, nedför trappan till första våningens skorum och utgång till parkering… det är inte att tänka på. Samtidigt ska det visa sig turligt att vi dröjer oss kvar och synar lagets uttåg ur byggnaden. Gustav och jag ska lite senare under rundvandringen, vidröra det vi just fått se och då även enas om att synen av A-laget som tar sig genom övervåningens glasgångar, väl exponerade för framtida besökare, inte minst när vankas träningspass, är en syn för ögat.
– Det är lite känslan av att gänget precis ska in på arenan, konstaterar Gustav nöjt.

När spelarna ”knött” sig in i diverse bilar och tagit sig mot Valhalla, tas vi omgående emot av Gustav. Plötsligt står vi mitt inne i ”navet” av Nya Kamratgården. Foajén. Det här markerar starten på en rundtur som ska bli en, minst sagt, väl tilltagen halvtimme. I praktiken handlar det snarare om en och en halv timme! Men så finns det också goda skäl för varje utökad minut av den ursprungliga rundan. Att stå inne i den precis färdigställda foajén ger mig en känsla av att vara den första besökaren på plats – någonsin. Allt är vitt. Allt är nytt. Allt luktar nytt. Allt är rent och avskalat. Ingen interiör är ännu på plats, förutom några tidningsställ, fyllda med klubbtidningen 442, samt de gamla handblåsta taklamporna från Gamla Kamratgården. Däremot skrattar vi alla till vid åsynen av aska i den nymurade öppna spis (till viss del skapad av tegelstenar från motsvarande öppna spis, i Gamla Kamratgårdens samlingsrum), som effektfullt placerats direkt innanför entrén.
– Ja, vi var tvungna att pröva. Funkar gör den också, skrattar Gustav.

Gustav Hessfelt inleder vår guidade rundvandring med att bjuda på kaffe i matsalen. Den nya matsalen är placerad på nedervåningen, direkt till höger om foajén. Byggd för att rymma drygt 140 gäster samtidigt, är rummet, med anslutande köksdel, rejält öppet och ljust. Full utsikt råder mot gräsplaner och parkering. Jämförelsen med Gamla Kamratgårdens gillestugeliknande matsal är knappt genomförbar. Skillnaden är så enormt stor att det blir svårt att ens försöka framkalla bilden av den gamla byggnaden, alldeles nyligen placerad på exakt samma plats, där vi nu befinner oss. Det är inte utan stolthet som Gustav här startar vår exklusiva rundtur. Gustavs ord om satsningen på Nya Kamratgården, en satsning som han för övrigt själv följt på nära håll, det sen första spadtag togs, för nästan exakt ett år sen nu, summerar väl tanken bakom de många val som gjorts.
– Vi har från början resonerat som så att väsentligheter ska få kosta, istället för att som så ofta annars när det ska byggas nytt – billigast alternativ gäller. Även om alla delar i vår verksamhet är viktiga, så är det ändå ”sporten” som är i huvudfokus för klubben. Därför har vissa delar prioriterats.

Det är en gigantisk yta som ryms inom de två våningar av vinkelställda flyglar, som utgör den totala byggnaden. Vår rundtur ska ta oss igenom närmare 2000 kvadratmeter! Modern teknik och ett rigoröst säkerhetssystem ska visa sig prägla hela anläggningen. Från golv till tak. Med entré och foajé som ett givet ”nav” och utgångspunkt för husets olika delar, kommer vi under vår rundtur att ta oss igenom bland annat följande delar: Kansli och sportslig avdelning (vilket utgör husets andra våning). Gym, en mängd kontorsrum i olika format, samt styrelserum och grupprum, allt utrustat med nyast tänkbara teknik. Kansli och ”sport” är placerade i två skilda delar av husets övervåning. Tillsammans bildar de husets karaktäristiska vinkelform. Vidare är A-lagets omklädningsrum (vilket är placerat ”vägg i vägg” med U-lagets motsvarighet), att betrakta som den sportsliga delens absoluta medelpunkt – Hjärtat i IFK Göteborgs verksamhet! Ytterligare platser som visas upp är bland annat nedervåningens utrymmen för materialvård och tvätt, ännu ett omklädningsrum (för IFK Göteborgs Akademi och övriga besökande lag), samt passager till träningsplaner och entréer till rum, med anknytning till klubbens uppställningsplats för spelarbuss. Allt i ordning. Noga genomtänkt. Var sak på sin plats.
– Precis som vi vill ha det, utropar Gustav med hög stämma och tar sin vana trogen, raskt ett kliv in genom ytterligare en dörr.

Exklusivt och storslaget kan tyckas och visst är det så. Men så ska det också hålla i 50 år framöver, eller som Gustav föredrar att uttrycka saken:
– Ge oss ytterligare fem år, det säger jag. Det här stället ska inte bara finnas under väldigt lång tid framöver, utan även kunna följa med i utvecklingen och byggas vidare… Det är oerhört viktigt, inte minst med tanke på dagens snabba teknikutveckling.
Om sanningen ska fram… Det är en omöjlighet att på ett rättvist sätt, genom text och bild, försöka återge den enorma skapelse som den Nya Kamratgården är. Ett urval av alla de platser som döljer sig inne i huset blir därför mer av en vettig mellanväg att välja. Inte minst med tanke på att så mycket av interiör fortfarande saknas. Egentligen är det bara den sportsliga verksamheten som är igång på riktigt. Det blir därför högst naturligt att lyfta fram just de sportsliga avdelningar som, åtminstone för mig, gör störst avtryck under vår rundtur. Följande avdelningar är utvalda för en närmare presentation:

Entré och foajé

Att med endast ett enda kliv hamna direkt inne i Nya Kamratgårdens foajé, med tillhörande reception och trappa till husets övervåning, skapar ett lika direkt intryck. Om historiskt ”Blåvitt-material” som spissockel, taklampor och väggutrymme för pokaler, kommer att arrangeras med omsorg, så lär Gustav Hessfelts ”femårsplan” bli något att se fram emot. Även om platsen nog kan upplevas som aningens kompakt, är det i gengäld rejält högt i tak. En atmosfär av klubbkänsla och modern elitklubb ångar redan nu ur väggarna.
Nämnas kan också att ett tillhörande pressrum finns i foajén, direkt till höger om receptionen. Vidare finns det ett (ännu tomt) rum, placerat rakt ovanför receptionen, med glasfönster ut mot foajén. Här är det tänkt att en framtida TV-studio ska få växa fram.
– Det är Svensk Elitfotboll (SEF) som går in och finansierar rummets utrustning. Flera andra klubbar har redan använt sig av den möjligheten. Nu är det vår tur, berättar Gustav.

Gym (sportavdelningen, andra våningen)

När vi kliver in i husets gym möts vi av ett rum med full interiör. Allt är redan på plats och det är modernt så det förslår, med flera nya träningsmaskiner, nya golvunderlag och dessutom ett stort separat kontorsrum för rehabiliterings-personal, försett med panoramafönster mot träningshallen – allt för att kunna övervaka pågående aktiviteter. Samma sak gäller resten av ytan i rummet. Varje centimeter i rummet har utsikt mot platsen där jobbet ska utföras – Träningsplanen. Enligt Gustav är det ett högst medvetet beslut av klubben.
– Det här är ingen viloplats. Spelaren ska hela tiden påminnas om vad som ytterst är målet med att vara härinne. Det är att ta sig ut dit, säger Gustav och pekar ut mot de lysande gräsplanerna.
Jag passar på att ställa mig tätt emot ett av de gigantiska fönster som vetter mot träningsplanen. Det finns inte en chans att smita undan och slappa i den här miljön. Tro mig!

Omklädningsrum (A- och U-lag, sportavdelningen, nedervåningen)

När vi är på väg mot A-lagets omklädningsrum deklarerar Gustav att det är dags att ta av sig skorna.
– Välkommen in i det allra heligaste pojkar, utbrister Gustav och flinar.
För första gången under rundturen blir det alldeles tyst. Vi står alla stilla, med blickarna höjda mot taket. Inte ett ljud kommer över våra läppar. Rysningar över kroppen börjar sakta att ta överhand. Känslan av att vara med om något historiskt. Något viktigt, gör sig starkt påmint. Ett enormt IFK-emblem pryder centrum av omklädningsrummets tak. Klubbmärket lyser starkt och utövar en påverkan som är svår att beskriva. Känslan av att bara vara en liten människa, där klubben för alltid förblir störst, är nu mer påtaglig än någonsin tidigare.
– Det är lite NHL-stuk över rummet, säger Gustav, som också vidare gör klart att Blåvitt låtit sig inspireras av hur andra elitklubbar designat sina klubbrum vid nybyggnation.
– Härinne ska spelarna ständigt påminnas om vilka de representerar. Ingen spelare är större än klubben. Inte heller är en spelare större än någon annan spelare, vilket också syns på hur spelarnas skåp är numrerade. Lika stora skåp, lika stora siffror. Så som det ska vara, anser vi.

Här finns mycket mer att nämna, men för att istället (om möjligt) ta omklädningsrummets betydelse ytterligare ett steg, kan nämnas att klivet in till intilliggande omklädningsrum, där U-laget huserar, är maximalt kontrastfyllt. Därmed inte sagt att kvalitén är dålig. Absolut inte. Duschar och bastu är snarlika i bägge utrymmen, naturligtvis med vissa detaljskillnader. Men vad som är A-lagets, respektive U-lagets plats blir ändå slående, när rummen passeras i snabb följd.
– Så är det och så ska det också vara, förklarar Gustav. Att få ett skåp i A-lagets omklädningsrum ska vara något att sträva efter. Det är inget man får automatiskt.
Gustav skrattar till och berättar om en händelse som tog vid i samband med att A-lag och U-lag, tidigare under veckan, flyttade in i huset.
– En av U-lagkillarna som skulle träna med A-laget klev för första gången in i A-lagets omklädningsrum. Han såg minst sagt hänförd ut, det var som att ”wow” hit skall jag också någon dag!

Värt att nämna är också den väg spelarna tar från och till sina omklädningsrum. Vägen till bilar och gräsplaner går via skorum, rakt ut på en veranda. Pang så står spelaren på gräsplanen. Mycket effektivt och riktigt genomtänkt.

Kontor, styrelserum och ”ljugarbalkong” (kansliet, andra våningen)

I kansliavdelningens yttersta del återfinns de kontor som tillhör ledning och styrelse för IFK Göteborg. Klubbdirektör Seppo Vaihela och sportchef Håkan Milds kontor ligger i rad, mitt emot återfinns koordinator Gustav Hessfelts och sportens Thomas Gertmos rum. Längst ned i kansligången är klubbens styrelserum beläget, med tillhörande ”klassiskt bord” i oval form. Styrelserummet inrett med klenoder och betydelsefulla porträtt (kan man tänka sig det?), kommer säkerligen att utgöra en synnerligen betydelsefull del av idrottsföreningens framtid. Även här vetter utsikt mot träningsplan och parkering, det genom enorma panorama-fönster. En stor balkong är placerad på utsidan av styrelserummet. En balkong som redan har bestämts för en klar uppgift, åtminstone enligt Gustav. En enorm ljugarbänk då eller, undrar jag.
– Ja du, där ute vill jag sitta och ljuga den dag jag fyller 60 år. Vilken grej, haha.

När vår rundtur närmar sig sitt slut och vi åter igen slår oss ned i husets matsal, så är det med huvudet fyllt av intryck och (ska motvilligt erkännas) aningens ömma fötter. Det är ett stort hus med enorma ytor. Intryck som fortsatt hänger sig kvar och gång efter annan gör sig påminda är (förutom husets outtömliga utrymmen och därmed outtömliga möjligheter) bland annat följande:

  • Nya Kamratgården är ett ytterst modernt bygge. Det matchar lätt vilket företag som helst. Samtidigt utstrålar Nya Kamratgården genuin klubbkänsla, i sann föreningsanda. Det känns på samma gång både familjärt och personligt. Mysfaktorn är redan nu förvånansvärt hög.
  • IFK-emblem, stora som små, syns överallt. Både utanpå och inuti huset. Fönster, stolar, omklädningsrum… till och med brevlådan utanför entrén pryds av klubbmärket. Blå och vit färg om vartannat, syns över hela huset – från duschutrymmen till korridorer.
  • Även om husets yta (2000 kvadratmeter!) ständigt gör sig påmind, så är det samtidigt påtagligt hur nära husets olika delar ligger varandra. Kansli och sport ligger tätt sammantryckta. Samtidigt är avdelningarna väl avskiljda från varandra. Här märks återigen hur välplanerad byggnationen varit. Med särskild plats för press/media, strategi-rum för hela laget, mindre grupprum, uppehållsrum för spelarna… det finns utrymmen för allt!
  • Byggtid. Det är mindre än ett år sen Gamla Kamratgården revs! Här har vi nu en färdig anläggning med en budget på 30 miljoner, som byggts färdigt på mindre än ett år. Med all den teknik och säkerhet som präglar precis hela huset är det snudd på häpnadsväckande!

Innan Kamratgården och Delsjöområdet lämnas för den här gången, passar jag och fotograf Kristoffer Simonsson på att svänga förbi inomhushallen ”Isladan” och mycket riktigt. De tillfälliga baracker som under ett års tid utgjort hemvist för IFK Göteborgs sportsliga avdelning är redan borta! Inget finns att tillägga. Låt säsong 2012 ta fart. IFK Göteborg är redo. Åtminstone inhyst!

Text: Fredrik Ernerot (Guld-Alex)
Foto: Kristoffer Simonsson

Fler av Kristoffer Simonssons bilder från guideturen kan du hitta här. Fredrik Aremyrs bilder finns tillgängliga via Änglarnas Facebooksida.

Share