Reseguide: Malmö 27/9

Här kommer allt du behöver veta inför september månads enda bortaresa, då vi besöker staden som för alltid kommer att vara Nottingham Forests svenska favoritresmål.

Var, när, hur?

Vårt årliga besök i Malmö är alltid trevligt, än mer så nu när vi slipper den gamla betongkalossen Stadion. Årets match på Swedbank Stadion har placerats på en torsdag med den något udda starttiden kl. 20:05, vilket ger goda möjligheter för alla att hinna ner längst E6:an efter jobb och skola. Med tanke på vårt tabellläge handlar varje match om viktiga poäng nu, inte bara när det gäller att skjuta bort de dryga skåningarna från toppen…

Hur reser man dit?

Bussresa med Änglarna kostar 300 spänn för medlemmar, och 500 för icke medlemmar (inkl. medlemskap i 12 månader jubileumsåret 2013!). Änglarnas tidiga avgång, som inkluderar pubbesök i centrala Malmö, avgår kl. 14:00 och sen resa direkt till arenan kl. 16:00. Som vanligt avgår vi från Shell-macken bakom Nils Ericson-terminalen. Anmälan sker i webshopen eller Blåvitt-shopen.

För den som föredrar att åka i privat regi finns det ett stort antal tågavgångar till Malmö under dagen, men efter matchen ser det sämre ut på tågfronten. Vill man åka i egen regi är därför bil och minibuss att föredra för att ta sig längs E6:an söderut. Väl framme i Malmö så fortsätter ni på E6: an längs den nya Yttre Ringvägen fram till Peterstorps Trafikplats där ni svänger av in mot ”Stadion och mässområdet”. Var här uppmärksamma på skyltarna, för missar ni sista avfarten in mot Malmö så är risken stor att ni istället hamnar i Köpenhamn. När ni väl kört av från E6: an åker ni sedan utmed Trelleborgsvägen, förbi Lindeborgs Trafikplats (rondell) och svänger efter ytterligare 300 meter vänster in på Ingenjörsgatan (skyltat ”Stadion och Mässområde”), där ni snart ser gamla Stadion på höger sida. Nya Swedbank Stadion ligger precis bakom gamla Malmö Stadion. Om tiden tillåter rekommenderar vi dock självklart att alla sluter upp på den blåvita pubsamlingen inne i stan först!

Hur är staden och var samlas vi?

Efter samråd med lokala rättrogna rekommenderar Änglarna att alla som vill samlas och svinga en bägare i Malmö på torsdag sluter upp på Fagans Irish Bar. Det är samma ställe som vi var på ifjol,  ligger centralt på Per Weijersgatan 4 och öppnar klockan 16:00. Mer information hittas på http://www.fagans.se/

Hemmasupportrarna samlas av tradition i första hand kring Möllevångstorget.

För den som har möjlighet att ta ledigt för att stanna kvar i södern efter matchen kan naturligtvis en tur över till den danska huvudstaden rekommenderas över helgen!

Hur är hemmasupportrarna?

MFF Support grundades november 1992, efter att man ansåg sig ha blivit utsjungna och förnedrade av besökande Aik-supportrar i sista allsvenska omgången det året. Under större delen av 90-talet var deras bortauppslutning i Göteborg ganska skrattretande, och kallades inte för inte ofta för Mupparna On Tour. Under 2000-talet har dock en remarkabel utveckling skett och i och med nya arenan har man alla möjligheter att supportermässigt på allvar konkurrera med storstadslagen. Utvecklingen på klackfronten i Malmö skedde samtidigt som tifokulturen fick stor uppmärksamhet i Sverige, vilket har satt starka spår hos de himmelseblå. Inte minst efter deras 100-årssäsong med stora och imponerande arrangemang 2010 är det svårt och säga annat än att tifogruppen MT96 för tillfället är en av de ledande i landet. Likt övriga Sverige har flera mindre ultrasgrupper tagit allt större plats de senaste åren, samtidigt som MFF Support minskat från 5 000 medlemmar 2004 till mindre än hälften ifjol.

Som vi tidigare har rapporterat om har de senaste veckorna i Skånes supportervärld präglats av snack inför det derby som spelas på Olympia fyra dagar innan vårt besök i Malmö. Polisen, Region Skåne och klubbarna gick först tillsammans ut med ett krav på att alla som vill komma in på Olympias bortasektion är tvingade att åka med officiella bussar från Malmö direkt till arenan.  De MFF-supportrar som inte bor i Malmö hänvisas till en uppsamlingsplats utanför Helsingborg där de kan gå på bussarna. Liknande lösningar har tidigare provats bland annat i Köpenhamn,vilket lett till bojkott från bortasupportrarna och betydligt sämre publiksiffror. Änglarna är, liksom samtliga supportergrupperingar i Malmö och Helsingborg, mycket kritiska till denna kränkning av den stora gruppen supportrars rörelsefrihet och rätt att välja ressätt efter sina egna förutsättningar.  Även om åtgärden syftar till att minska oroligheter på stan, riskerar en sådan lösning istället att leda till motsatt effekt där supporterkollektivet radikaliseras och distanserar sig från klubbledningen och myndigheter. Mycket glädjande verkar det nu som att busstvånget kommer att dras tillbaka, efter att de båda föreningarnas supportergrupper själva styrt upp ett möte sinsemellan för att ta fram ett eget alternativt förslag som båda parter kunde stå bakom. Fortsättning följer…

Hur är bortasektionen?

Bortasektionen är placerad på den södra kortsidan av Swedbank Stadion (sektion 17), under tak. Sektionen rymmer 600 ståplatser, men utrymmet för bortasupportrar kan utökas med sittplatser om intresset är stort. Ingång via entré E. Vi återkommer med mer biljettinformation inom kort!

Vi avslutar med lite klassiska bilder från gudlmatchen på gamla Malmö Stadion i oktober 1994…. 

Share