Kamratunionens tankar om tifosäsongen som gått

Vi inom Kamratunionen som står bakom de tifon och läktarkoreografier som finansieras med hjälp av Tifofonden tänker här, genom att dela med oss av några tankar, text och bilder, kort redovisa hur vi resonerat kring och arbetat med de olika tifoarrangemang som producerats under säsongen 2012.

Inför säsongen så pratades det inom Kamratunionen om att vi skulle satsa på att producera en rejäl flaggarsenal denna säsong som då skulle kunna användas både flera matcher samt inkluderas i tifon framöver. Det gjordes ett inköp på ca 1 km tyg som sedan kapades, syddes ihop och i viss utsträckning även målades motiv på. Dessa flaggor jobbades det på under flera gånger under vårsäsongen för att sedan presenteras mot Åtvidaberg hemma men vi återkommer dit.

Till säsongspremiären borta mot Syrianska var det ingenting planerat då vi istället valt att satsa desto mer på hemmapremiären mot Norrköping. Dock levererades det ett litet röktifo signerat Ultras samt Supras Göteborg.

Till hemmapremiären mot Norrköping gjordes dock ett nytt försök att skriva något på läktaren i pappersark. Denna gång 1904 tillsammans med en banderoll som uttryckte de fyra ledord som också den fyruddiga kamratstjärnan symboliserar nämligen, IHÄRDIGHET, FÄRDIGHET, KRAFT & KAMRATSKAP. Härtill målades även en stor läktarflagga med vårt klubbemblem, då vi saknat en i rätt storlek för vår läktare. Tanken är med andra ord helt enkelt att också denna flagga skall kunna återanvändas och inkluderas i framtida tifon.

Dagen till ära regnade det rätt så friskt så det mesta av materialet blev dyngblött till matchstarten vilket i sin tur gjorde att det annars vackert blå tyget snarare såg marinblått ut på kort. Inte heller pappersarken blev riktigt lyckade på grund av slarv från vår sida. De svarta arken som skulle legat i siffran 4 kom aldrig på plats och även om man kan luska ut vad det står så var detta beklagligt. Positivt är dock att vi lyckades med grundtanken och bevisade att det går att skriva i pappersark så att det syns på vår läktare, något som endast Tifofonden hittills lyckats med på Gamla Ullevi.

Nästa satsning gjordes som sagt till Åtvidaberg hemma då alla de flaggor vi arbetat med sedan säsongsstart var färdigställda och klara för uppvisning. Nya teleskoprör var inköpta till våra Megasizeflaggor och dagen till ära uppmanades även den övriga publiken att ta med sig sina egna flaggor. Resultatet blev vi mycket nöjda med och fler flaggor kommer säkerligen produceras även nästa säsong.

Inför bortamatchen mot Elfsborg var det egentligen inte någonting planerat men efter en genomgång av tifoförrådet på Gamla Ullevi hittade vi ca 4000 ballonger samt några gamla rullar plast som blivit över. Därav blev det ett sista sekund tifo bara för sakens skull. Resultatet blev kanske inte så jättetjusigt men det uppskattades ändå av de tillresta supportrar som var på plats och även föreningen uppmärksammade det hela. Ibland kan det vara skönt att göra saker spontat utan att planera i flera veckor innan. Detta var ett sådant tifo.

Nu till en av säsongens höjdpunkter. Vi visste sen innan att detta var ett speciellt år då det var 30 samt 25 år sedan IFK bland annat plockade hem våra två Uefa-pokaler. Detta var självklart ett måste att uppmärksamma varför en 72×5 meter lång banderoll målades med årtalen samt porträtt av spelarna som hissar pokalen vid de två tillfällena. I mitten så målades återigen vårt klubbemblem samt Uefa-pokalen. I själva klacken gjordes med hjälp av cirka 2000 vifteflaggor ett schackrutigt mönster som gick ihop med banderollen. Detta var ett tifo för vilket vi fått mycket beröm från såväl alla supportrar som IFK själva. Vi låter bilden tala för sig själv.

Nästa planerade tifo var självklart bortaderbyt mot gais. En svårjobbad sektion där det är svårt att skapa något spektakulärt. Det mesta av krutet var redan lagt på Malmö hemma så den här matchen satsades det på att ta resterande redan inköpt tyg och sy ännu fler vifteflaggor. Denna gång syddes flaggorna i blått-vitt-blått tema för att matcha banderollen som målades med texten: VI ÄR BLÅVITT GÖTETS STOLTHET. En textrad hämtad från en av våra sånger på läktaren. Sammanlagt syddes det ca 200 flaggor som lades ut över hela sektionen. Konstigt nog var detta inte antalet som det viftades med vid inmarschen. Trots uppmaningar noterade vi att folk inte tog upp och viftade med flaggorna vilket är tråkigt att se. Nästa gång får vi helt enkelt sy det dubbla och hoppas på ett bättre resultat. Att nämna är även att Ultras och Supras Göteborg på egen hand valde att arrangera en bengalbränning, något vi inte skådat på Gamla Ullevi sedan gnaget hemma -09.

Nu var det mesta av materialet vi köpt in inför säsongen slut och under uppehållet gjordes en ny kraftansträngning för att visa vad vi går för. Det planerades för någonting stort i hemmaderbyt mot gais och ännu en kilometer tyg köptes in tillsammans med massa annat material som papper plast etcetera. Under en vecka syddes det mesta av tyget ihop till den största läktarflagga vi inom Blåvitt någonsin gjort. Det bokades upp lokaler två olika helger för att hinna skissa upp samt måla läktarflaggan och det jobbades samtidigt med tillhörande stripes och banderoller. Gais som mer eller mindre var klara för Superettan skulle således få sig en hälsning som påminde dem om var någonstans de hör hemma.

Tifot blev en succé och den positiva responsen har duggat tätt från både IFK, änglar och utomstående. Ett tifo vi hoppas kommer bli ihågkommet länge som en milstolpe för oss som sysslar med läktarkultur. Det enda man, om man skall vara petig, kan anmärka på är att det skulle ha stått VÅR HIMMEL -ERT HELVETE på banderollerna. Säcktion dyschleckxi helzar så vänlikt!

Värt att nämna är även matchen borta mot Åtvidaberg då det framfördes ett röktifo arrangerat av Supras Göteborg. Ett rejält blått rökmoln reste sig över den tyvärr bara halvfulla bortaläktaren. Ett kul inslag var även att Young Fellows hade tagit sig dit och stöttade för allt vad de kunde.

Vi får ibland in förslag och feedback angående hur vi kan utforma våra tifon. En av dessa tankar och idéer var att vi skulle göra lite kaxigare tifon som stack ut hakan. Tifofonden lyssnar självklart på denna sorts förslag och därför planerades just ett sådant tifo mot aik hemma. Vi tog resterande tyg som var över efter massinköpet inför gaismatchen och sydde ännu en läktarflagga som även denna gång skulle bli ”figursydd”. Temat var enkelt. Vi vill se gnaget blöda, så en bild med ett lejon som sliter ut inälvorna på en råtta iklädd gulsvart halsduk togs fram där halva motivet var handmålat ifrån scratch. Banderollen var självskriven och löd, OHYRA PÅ MENYN, MATEN ÄR SERVERAD. Tyvärr så har ju denna säsong vart allt utom framgångsrik för vårt lag på planen så måltiden uteblev. Men man kan aldrig vinna om man inte chansar, säger vi.

Avslutningsvis vill vi passa på att tacka alla er som ger oss beröm när vi förtjänar det, skänker några slantar i våra hinkar, samt brinner för att hjälpa oss på olika sätt. Vi får dock aldrig bli bekväma och luta oss tillbaka. Men om alla i den blåvita familjen engagerar sig så kommer vi bara bli bättre och bättre på läktarna såväl som på planen. Vi är IFK Göteborg och det vi gör är att skriva historia i läktarkultur. Tillsammans mot nya mål!

Kamratunionen/Tifofonden

 

Share