En medlem, en röst – en heldag av demokrati och supportermakt

Lördagen den 9 mars arrangerade Svenska Fotbollssupporterunionen ett seminarium i Malmö och Supporterklubben Änglarna representerades på plats genom ordförande Mathias Schwarz. Dagen bestod utav en lång rad föreläsningar och workshops hela med supportrar från ett tiotal olika lag och åtminstone fyra olika länder. En givande och bra tillställning på många sätt och erfarenheter delades och problemlösningar utbyttes över klubbgränserna, samtidigt som vi tillsammans gladdes över hur vi i dagarna kunnat se resultat av vårt hårda arbete i 51%-frågan. Att sju av de största fotbollsklubbarna i Sverige nu har röstat emot att lyfta frågan från RF är ett stort styrkebevis för medlemsmakt och demokrati inom svensk fotboll. Att det faktiskt går att förändra och påverka om man bara sätter sig in i frågorna och är lite jobbig ibland.

Bland föredragshållarna märktes bland andra Antonia Haegemann och Ben Shave från Supporters Direct Europe, Jens Wagner från tyska Unsere Kurve samt Niamh O’Mahoney från irländska FORAS. Väldigt intressanta berättelser om hur det ser ut i övriga Europa, att vi delar mycket gemensamma tankar och att många ser Sverige som ett föregångsland där medlemmarna själva äger sina föreningar.
SFSUs ordförande Tony Ernst drog i sitt anförande en jämförelse med allmän rösträtt som i realiteten inte infördes i Sverige förrän 1945 och Riksidrottsförbundet som varit demokratiskt sedan starten 1903.
På plats var även SEF-ordförande Lars-Christer Olsson som hade ett kortare anförande, där han bland annat kritiserade riskkapitalbolags och spelarkorgars förekomst inom svensk fotboll. Framförallt lyssnade han även aktivt på alla samtal mellan oss närvarande supportrar.

Under den närmsta framtiden finns tre huvudsakliga mål för SFSUs arbetet:
– Att 51%-regeln ska behållas på RF-nivå.
– Att SEFs beslut att reducera ståplatserna på svenska fotbollsarenor skall hävas.
– Att pyroteknik ska bli tillåtet på svenska fotbollsläktare.
Övergripande frågor som en stor del av alla svenska fotbollssupportrar kan dela och samtidigt arbeta tillsammans med på sina respektive håll.

Hela dagen är en del i det EU-projekt ”The heart of the game – why supporters are vital to improving governance in football” som SFSU stolt deltar i. Följ länk för en rapport från dagen på engelska och mer information om själva projektet.

Share