Fem veckor kvar till releasefesten för VSÄFGÅAHMS!

På lördag är det exakt fem veckor kvar tills den efterlängtade boken ‘Vi som är från Göteborg åker aldrig hem med sorg’ äntligen är här. Releasefesten hålls på 12:ans Salong på Gamla Ullevi, direkt efter cupmatchen mot Sundsvall (ca kl 14-19). Förutom att alla som förbeställt boken kan hämta ut sitt exemplar blir det mat, dryck, musik, snack med blåvita läktarprofiler, bildspel med allt material som inte fick plats i boken samt filmvisning. Allt i bästa blåvita sällskap.

För att öka hetsen om projektet ytterligare har vi tagit ett snack med Mathias Henriksson, som är redaktör för boken.

Hur ligger ni till med boken i dagsläget?
– Nu är vi färdiga med allt skrivande, med undantag för det mindre avslutande sammanfattande ”analyskapitlet”. Åke Josephson på REDskapet, som ansvarar för den grafiska utformningen av boken, har i dagsläget layoutat klart allt utom 2000-talskapitlet. Åkes långa yrkeserfarenhet gör att jag vågar påstå att det här kommer bli en av de absolut snyggaste böckerna i genren i Sverige hittills, inte minst är jag glad över att vi lyckats få med så mycket bildmaterial på ett bra sätt. Totalt lär vi landa på en bra bit över 500 foton och tidningsurklipp, vilket i sig är en kulturskatt bara det. Tack vare ett sent byte av tryckeri har vi nu dessutom fått tre veckor extra på oss att ägna oss åt mindre finjusteringar, vilket vi är mycket glada för. Vi håller dessutom på att styra upp en deal gällande lager och distribution av boken, så att boken ska kunna beställas via bokhandlar både på nätet och på stan.

Går det att säga något mer om bokens format?
– Boken kommer preliminärt att landa på 356 sidor, fyrfärg i formatet 170 x 240 mm och med hård pärm.

Innehållet då?
– Boken inleds med ett förord av Andreas Johansson, därefter blir det ett kapitel om hur den blåvita supporterkulturen såg ut från 1904 fram till Änglarnas bildande 1973. Vi har här försökt fokusera på händelser som ska öka förförståelsen för supporterkulturens rötter och sådant som går att koppla till mer dagsaktuella händelser. Som exempel kan nämnas att det redan 1912 snackades i pressen om ta bort ståplats och höja biljettpriserna för att få bort vissa ”oborstade element” från Masthugget och Majorna som var en högljudd del av IFK-publiken då. Tack vare Kamerareportages arkiv har vi dessutom lyckats få tag på en del supporterbilder från första halvan av 1900-talet som inte många lär ha sett tidigare.

1970-kapitlet fokuserar mycket på Änglarnas bildande och den fantastiska publikutvecklingen under Bernmars ledning från 1975 och framåt. Vi avslutar med ett antal händelser i slutet av årtiondet som gav en antydan om vad som skulle vänta under 80-talet, bland annat den första utbrytargrupperingen, bortamatchen mot AIK på Råsunda 1979 och de första Europaresorna.

I 1980-talskapitlet är det självklart mycket som handlar om Europaresorna, inte minst till UEFA-cupfinalerna i Hamburg 1982 och Dundee 1987. Mellan finalerna började det dessutom dyka upp en ny yngre generation på sektion N och dessa berättar om allt från lysrörsmatchen mot AIK 1983 till de stökiga resorna till Malmö och kampen för att bevara ståplats på Ullevi i slutet av 80-talet. Från och med Dundee 1987 ökar dessutom antal bilder från resor och läktare radikalt, innan dess var det uppenbarligen inte lika vanligt att det fanns folk som dokumenterade läktarkulturen i bilder.

1990-kapitlet är det längsta – och det historiskt viktigaste – av årtiondekapitlen. Via fanzinet Änglatjôt mobiliserade en ny generation till revolution, så väl inom Änglarna som runt supporterkulturen i övrigt. Vi tar också upp flytten tillbaka till Gamla Ullevi, Nestors-samlingarna, Ryssen och Dojans piratresor, puben på Friggagatan och utvecklingen bort från allmänt masstök på och runt arenorna till en mer organiserad firmakultur skiljd från den övriga supportersfären. Klackmässigt påbörjades en utveckling som allt mer gick från den engelska stilen till mer sydländska influenser, vilket skulle bli än tydligare under 2000-talet.

I 2000-talskapitlet diskuterar vi bland annat Änglarna Stockholms betydelse för det ökade bortaföljet till huvudstaden, Änglarnas roll i processen som ledde fram till en ny arena, den nya ultrasgenerationen som kom fram genom Young Lions och WCA samt Änglarnas nya roll efter pubens nedläggning samtidigt som IFK tog över souvenirförsäljningen. Kapitlet avslutas med vad vi ser som crescendot för den utveckling som den blåvita supporterkulturen tagit under de här fyrtio åren, cupfinalen på Friends Arena i maj 2013.

Efter årtiondekapitlen avslutas boken med ett antal förjupningskapitel, bland annat om relationen med media, sånger, kampen för att bevara 51-procentsregeln och Europaresorna. Dessutom har Lars-Rune Bolin bidragit med ett kapitel, med rubriken ‘Bland änglar och vise män’, om sin tid som supporterpolis. Vi har också med ett par bidrag från väl utvalda supporterprofiler från andra klubbar, som berättar om sina minnen från möten med oss.

Finns det inte en risk att det blir för mycket nostalgi?
– Vi tror att det av flera anledningar är viktigt att öka kunskapen om vår supporterkulturhistoria bland folk. Av de nästan 50 personer vi intervjuat till den här boken finns det dock ingen som menar att det var bättre förr, tvärtom. Det är vi väldigt noga med att lyfta fram, förutsättningarna för vår supporterkultur att utvecklas ytterligare har aldrig varit bättre – det visade inte minst cupfinalen ifjol. Med ökad historiekunskap hoppas vi även att fördomarna mellan olika grupper av supportrar kan minska och att stoltheten bland den blåvita supporterrörelsen i stort ska öka. När man går igenom de här fyrtio åren på djupet är det också väldigt tydligt att fenomen och konflikter går igen, inte minst när en ny generation kommer fram och börjar ta plats.

Hur gör man om man känner att det inte går att vänta tills den 15 mars?
– Lördagen den 15 februari, i samband med Änglarnas årsmöte på Il Professore kl 15, kommer vi att visa upp boken på storbild. Vi körde en liknande presentation i Ultras Göteborgs lokal förra helgen, vilket var väldigt uppskattat. Vi hoppas på det mest välbesökta årsmötet på många år! Förutom årsmötet och bokpresentationen kommer även Cecilia Anderson berätta om Änglagårdsskolans verksamhet och de 50 första medlemmarna på plats bjuds på värmande mat efter Valhallapremiären.

Och, om man inte har förbeställt boken än?
– Då bör man gå in och göra det via Änglarnas webshop eller i Blåvittshopen snarast. Dels blir det billigare för köparen, dels går en större andel av pengarna till Änglarna istället för till andra distributörer. Vi har snart 600 förbeställda böcker, men hoppas på ytterligare några hundra innan releasefesten. Hjälp oss gärna att sprida ordet!

Något att ytterligare att tillägga?
– Nja, möjligtvis kan vi förtydliga Änglarnas roll kring boken, då vi ibland varit lite otydliga kring detta. Planerna på boken uppkom inför Änglarnas 40-årsjubileum, men vi vill vara tydliga med att det här inte är en bok som endast handlar om Supporterklubben Änglarna och boken är heller inte skriven specifikt utifrån Änglarnas perspektiv. Det här är en bok om den blåvita supporterrörelsen i stort, men där Änglarnas roll under de här fyrtio åren naturligtvis går som en röd tråd. Allt överskott som boken genererar går dessutom till Änglarna för att kunna investeras i satsningar för att utveckla den blåvita supporterkulturen ytterligare inför framtiden.

Share