VSÄFGÅAHMS-boken i Blåvittshopen

I lördags släpptes boken Vi som är från Göteborg åker aldrig hem med sorg i samband med en välbesökt och mycket lyckad releasefest på Gamla Ullevi. Uppskattningsvis trehundra blåvita från olika generationer samlades och vi vågar nog slå fast att det aldrig hänt tidigare att så många blåvita fotbollssupportrar suttit på en pub och läst samma bok. På scenen ledde Andreas Toll förtjänstfullt programmet med intervjuer med olika blåvita läktarprofiler från 70-talet till idag.

För alla som förbeställt boken men inte hade möjlighet att hämta ut den på releasefesten finns boken nu för uthämtning på Blåvittshopen. De listor som shopen har för att bocka av utlämnade böcker grundar sig på det namn som angavs i samband med beställningen, men har du handlat boken via vår webbshop så ta gärna med utskrivet kvitto på beställningen.

Har du inte köpt boken än? Fredagen den 21 mars från klockan 13:00 kommer delar av bokens författare att finnas på plats i Blåvittshopen för att sälja boken vid ett eget bord. Samtidigt släpps den nya matchtröjan varför spelare och andra upptåg är att vänta i butiken. Boken kommer även framöver att gå och köpa via Blåvittshopen. Vill man att pengarna för boken ska gå direkt till Änglarna för att kunna användas för att utveckla supporterkulturen runt IFK även framöver rekommenderar vi att man köper boken antingen via Änglarnas webbshop eller via Blåvittshopen i första hand.

 

Några röster om boken:

”Speciellt fascinerande är den genomgående röda tråden i form av upprörda fans i ständig opposition. Det är ett rabiat krigande mot oförstående poliskår (supportersnut Bolin exkluderad), illvillig lokalpress, dumma politiker, maktfullkomligt förbund och otacksam klubbledning. Man slåss till och med änglainternt. Kupper fixas. Grupperingar uppstår. Utbrytningar görs. Generationsgap grävs. Nej, författarna väjer vare sig för sprickor eller gammalt gnäll & groll. (…) Jag ger därför ifrån mig ett taktfast sassa-brassa i författarnas riktning. ”Vi som är från Göteborg…” är fullmatad av högstämda hyllningar, brôtiga skrönor, bengalrykande SM-extas och oförätter som aldrig glöms. En perfekt säsongsprimör att nördigt plöja i vårljuset alltså.”
Recension på GT:s kultursida av Peter Wennö

”I bokens epilog tas också fotbollsläktarens förbrödrande egenskaper upp. Om individer som ute i det ”riktiga” samhället aldrig riktigt fann sin plats, men som i den blåvita supporterskaran hittade rätt direkt. Om hur klasskillnader, ursprung och bakgrund suddas ut på läktaren – där är alla blåvita, inget annat. För den här boken är i mångt och mycket en historia om ovillkorlig gemenskap. (…) Känslan är att det här är den hittills bästa supporterboken som skrivits i Sverige, trots hård konkurrens från samtida verk som Stockholmslagens ‘Va för jävla pack é ni?’ och gaisarnas ‘Vilka har Sveriges bästa hejarklack’.”
Recension på BaraBen.com

”Boken är en både bred och djup historielektion om den blåvita supporterrörelsen. Men den säger också mycket om vilken omgivning de blåvita befunnit sig i under årens lopp. Det är en bok som berättar om hur media förändrats (eller inte förändrats) genom åren och det är en berättelse som andra klubbars supportrar säkert kan finna mycket nöje i att läsa, de har ju varit med på andra sidan i alla tider. (…) Det viktigaste jag tar med mig från boken är dock hur starka vi är i supporterkollektivet när vi enas kring viktiga frågor. Boken beskriver ett flertal tillfällen där IFK Göteborgs supportrar ihop med andra påverkat både klubbar och politiker. Slutsatsen av allt detta är att detta är en bok varje Ängel kommer att få många minnen väckt av, men också att vi måste inse vikten av att jobba framåt tillsammans. För tillsammans är vi oslagbara, Änglar.”
Recension på SvenskaFans.com av Andreas Toll

Share