Bortareseguide Slask Wroclaw

Slask_Wroclaw_crestTorsdagen den 16 juli går IFK Göteborg in i årets Europa Leauge-kval, som nu nått andra omgången. Första anhalten blir Polen och Slask Wroclaw. Nedan följer praktisk information för er som ska resa till bortamatchen.

Slask Wroclaw kommer från staden Wroclaw, belägen i regionen Nedre Silesien i västra Polen. Staden är landets fjärde största stad med sina drygt 600 000 invånare. Enligt information från föreningen ligger den tre timmars bilväg från Berlin och fyra timmar från Prag. Den har en 1.000-årig historia och sägs idag utgöra ekonomiskt och kulturellt centrum i regionen.

Laget grundades 1947 och har grön-vit-röda klubbfärger. De blev polska mästare 1977 och 2012, är idag ett av Polens topplag och spelar nu i Europa för fjärde gången på fem år; 2012 slogs de ut ur Champions Leauge-kvalet av Helsingborgs IF. De är omtalade för en mycket aktiv supporterkultur, med höga publiksiffror och ett oerhört passionerat läktarstöd.

Biljetter och biljettsläpp
När, hur och till vilket pris biljetter kommer att säljas är ännu inte klart. Den här texten uppdateras så fort information kommer.

Arenan och vår sektion
Arenan heter Stadion Miejski och ligger runt 8 km nordväst om centrum. Den byggdes inför EM i Polen/Ukraina 2012 och är en hypermodern anläggning med kapacitet för runt 42.000 åskådare.

Exakt hur vår sektion kommer se ut är ännu oklart, men arenaskissen från Wroclaws hemsida visar hur normalt upplägg är (svart sektion är bortaläktaren). UEFA:s 5%-regel innebär att vi bör ha rätt till drygt 2.000 biljetter, så det lär inte bli problem att få plats om man vill åka ner.

Pubsamling och transport till arenan
Inget är klart ännu. Texten kommer att uppdateras med information om samlingsplats och transport från pub till arenan så fort denna är klar.

Organiserad resa
Ultras Göteborg avser att köra en organiserad bussresa till Wroclaw tur och retur, utan övernattning. Resetiderna är ännu inte satta, men hemresan påbörjas omedelbart efter matchen. Priset är 1.500 kr, frågor och anmälan skickas via UG:s FB-sida.

Annat resande
Privatresenärer har olika alternativ, här följer några hjälpmedel.

Bil / minibuss: Sträckan är drygt 100 mil och beräknad restid drygt 13 timmar enkel resa. Ni hittar rutt samt reseplaneringsverktyg här.

Flyg: flygplatsen i Wroclaw heter Copernicus Airport och ligger bara en dryg mil från stadscentrum. Vid sökning den 9 juli kunde man flyga tur och retur via Frankfurt för 3.000 kr, vid avresa dag före match och hemresa dagen efter. Notera dock att det finns gott om större städer med flygplatser nära Wroclaw, från vilka man kan ansluta med tåg eller buss. Det finns därför möjlighet att trycka ner priserna och skräddarsy resan. Sök på städer som Berlin, Prag, Katowice, Krakow, Poznan eller Warszawa. Använd lämplig sökmotor för billiga flygresor, tex Reseguiden.se eller Flygresor.se. För anslutande buss från de större städerna i närheten sägs PolskiBus vara ett mycket prisvärt alternativ.

Tågresor: via bahn.de kan ni kolla tågtider i hela Europa.

Lokala transporter
Enligt turisttips från 2014 är spårvagnsnätet väl utbyggt. Man köper biljetter i biljettkiosker eller automater, men kioskerna rekommenderades då automaterna sägs krångla en del. Man uppmanas att se till att få biljetten stämplad direkt när man går ombord.

Information om transport i Wroclaw hittar ni här, en resplanerare för lokaltrafiken hittar ni här.

Boende
Tack vare det geografiska läget finns blåvita som kommer bo såväl i Prag och Berlin som i Wroclaw. För dem som vill bo i matchstaden kan exempelvis Best Western i Gamla Stan eller Ibis vid centralstationen rekommenderas, om man vill få sällskap av andra tillresta. För den med tunn budget går det hitta sängplats på hostel för under en hundralapp per natt, se till exempel One Hostel som ligger mitt i Gamla Stan.

Allmän turistinformation
En webbsida med basinformation om Wroclaw, tex info om kollektivtrafik och diverse kartfunktioner, hittar ni här. Kontaktuppgifter till turistinformation har ni här.

Svenska ambassaden i Warszawas reseinformation hittas här.

Wroclaw är en universitetsstad och sägs ha ett av Polens bästa nattliv, i konkurrens med Krakow och huvudstaden Warszawa. En guide till staden och nattlivet finns här, här och i följande artikel från engelska tidningen The Guardian ges flera bra tips om vad staden har ett erbjuda.

Wroclaw har, tillsammans med spanska San Sebastian, blivit utsedd till Europas kulturhuvudstad 2016.

För de som vill se och lära sig mer om Wroclaw på plats kan Free Walking Tours rekommenderas. Notera att deras guidade tur för att se stadens dvärgar inte handlar om mänskliga sådana, utan de över trehundra små dvärgstatyer som finns utplacerade runt om i staden.

Bar Mleczny (Milk Bars) är en polsk rest från kommuniståren och är enklare restauranger som serverar traditionella polska rätter till ett mycket lågt pris och har de senaste åren blivit något av en turistattraktion. En lista över de mjölkbarer som finns kvar i Wroclaw hittas här.

En sammanställning av prisläget i Wroclaw hittas här. 1 polsk sloty är cirka 2,3 svenska kronor.

Vill någon briljera med lite polska glosor, så hittar ni en del fraser här.

Övrigt
IFK Göteborgs SLO Anders Almgren kommer att vara på plats för att vara behjälplig. Anders nås på telefon +46 (0)31 703 73 37 eller e-post: anders.almgren@ifkgoteborg.se.

Löpande uppdateringar med info sker över SLO IFK Göteborg på Facebook samt @SLO_IFKGoteborg på Twitter.

Stort tack till Mathias Henriksson för hjälp med sammanställande av info.

Share