Uppdaterad information inför EL-kvalmatchen på torsdag 16/7 mot Slask Wroclaw

SLO informerar:

Torsdagen den 16 juli går IFK Göteborg in i årets Europa Leauge-kval, som nu nått andra omgången. Första anhalten blir Polen och Slask Wroclaw. Notera att man behöver kunna legitimera sig för att få köpa matchbiljett i Polen.

Slask Wroclaw kommer från staden Wroclaw, belägen i regionen Nedre Silesien i västra Polen. Staden är landets fjärde största stad med sina drygt 600 000 invånare. Enligt information från föreningen ligger den tre timmars bilväg från Berlin och fyra timmar från Prag. Den har en 1.000-årig historia och sägs idag utgöra ekonomiskt och kulturellt centrum i regionen.

Laget grundades 1947 och har grön-vit-röda klubbfärger. De blev polska mästare 1977 och 2012, är idag ett av Polens topplag och spelar nu i Europa för fjärde gången på fem år; 2012 slogs de ut ur Champions Leauge-kvalet av Helsingborgs IF. De är omtalade för en mycket aktiv supporterkultur, med höga publiksiffror och ett oerhört passionerat läktarstöd.

Köp matchbiljett
Biljetter kommer endast att säljas vid entrén till vår sektion, Sektor X (svart sektion på arenaskissen nedan). Inget förköp är möjligt. Försäljningen startar kl 17:30 och pågår fram till kick-off.

Pris: 50 zl (endast polsk valuta). Se till att ha jämna pengar.

VIKTIGT: för att få köpa matchbiljett i Polen måste man legitimera sig med pass eller EU-godkända legitimationshandlingar – se till att ha det med er till arenan. Har man inte det, så kan vi inte garantera att man får köpa biljett. Har ni frågor, maila eller ring SLO (kontaktinfo längst ner).

Tänk på att det kan ta tid att registrera passnummer/ID-handlingar, så var på arenan i god tid.

Slask-Wroclaw-stadiumplan_560

 

 

 

 

 

 

 

 

Arenan och vår sektion
Arenan heter Stadion Miejski och ligger runt 8 km nordväst om centrum. Den byggdes inför EM i Polen/Ukraina 2012 och är en hypermodern anläggning med kapacitet för runt 42.000 åskådare.

Vår sektion benämns Sektor X (svart sektion ). UEFA:s 5%-regel innebär att vi bör ha rätt till drygt 2.000 biljetter, så det lär inte bli problem att få plats om man vill åka ner.

Vissa regler och tillämpningar kring vad som krävs för tillträde och vad man får ta med in på arenan är mycket mera restriktiva ute i Europa än i Sverige, annat är vi bekanta med. När man passerar spärrarna förväntas man ta av mössa och annat som kan försvåra identifiering. I övrigt gäller samma som vanligt; är man för påverkad eller om man agerar aggressivt kan man nekas inträde. Väl inne på arenan är exempelvis maskering och pyro förbjuden. Räkna med att flaggpinnar kan stoppas (arenareglerna förbjuder bland annat ”spetsiga föremål”, vilket kan tillämpas på pinnar); långa MS-flaggpinnar har i princip alltid blivit stoppade när vi varit ute. Kamera får inte medföras. Ta alltså inte med er material som ni inte är beredda att lämna ifrån er under matchen.

Pubsamling och transport till arenan
Inget är klart ännu. SLO kommer tillsammans med änglar på plats leta upp ett ställe under morgondagen och informera över sociala medier. Håll koll på SLO-kanalerna på Facebook och Twitter (mer info längst ner).

Organiserad resa
Ultras Göteborg avser att köra en organiserad bussresa till Wroclaw tur och retur, utan övernattning. Resetiderna är ännu inte satta, men hemresan påbörjas omedelbart efter matchen. Priset är 1.500 kr, frågor och anmälan skickas via UG:s FB-sida.

Annat resande
Privatresenärer har olika alternativ, här följer några hjälpmedel.

Bil / minibuss: Sträckan är drygt 100 mil och beräknad restid drygt 13 timmar enkel resa. Ni hittar rutt samt reseplaneringsverktyg här.

Flyg: flygplatsen i Wroclaw heter Copernicus Airport och ligger bara en dryg mil från stadscentrum. Vid sökning den 9 juli kunde man flyga tur och retur via Frankfurt för 3.000 kr, vid avresa dag före match och hemresa dagen efter. Notera dock att det finns gott om större städer med flygplatser nära Wroclaw, från vilka man kan ansluta med tåg eller buss. Det finns därför möjlighet att trycka ner priserna och skräddarsy resan. Sök på städer som Berlin, Prag, Katowice, Krakow, Poznan eller Warszawa. Använd lämplig sökmotor för billiga flygresor, tex Reseguiden.se eller Flygresor.se. För anslutande buss från de större städerna i närheten sägs PolskiBus vara ett mycket prisvärt alternativ.

Tågresor: via bahn.de kan ni kolla tågtider i hela Europa.

Parkering
För bussar / privatresenärer som kör bilar/minibussar finns en bevakad parkering för bortasupportrar i direkt anslutning till arenan. Parkeringen är märkt Gate A och har plats för upp till 50 bilar.

Slask-Wroclaw-parking_560

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokala transporter
Enligt turisttips från 2014 är spårvagnsnätet väl utbyggt. Man köper biljetter i biljettkiosker eller automater, men kioskerna rekommenderades då automaterna sägs krångla en del. Man uppmanas att se till att få biljetten stämplad direkt när man går ombord.

Information om transport i Wroclaw hittar ni här, en resplanerare för lokaltrafiken hittar ni här.

Boende
Tack vare det geografiska läget finns blåvita som kommer bo såväl i Prag och Berlin som i Wroclaw. För dem som vill bo i matchstaden kan exempelvis Best Western i Gamla Stan eller Ibis vid centralstationen rekommenderas, om man vill få sällskap av andra tillresta. För den med tunn budget går det hitta sängplats på hostel för under en hundralapp per natt, se till exempel One Hostel som ligger mitt i Gamla Stan.

Allmän turistinformation
En webbsida med basinformation om Wroclaw, tex info om kollektivtrafik och diverse kartfunktioner, hittar ni här. Kontaktuppgifter till turistinformation har ni här.

Svenska ambassaden i Warszawas reseinformation hittas här.

Wroclaw är en universitetsstad och sägs ha ett av Polens bästa nattliv, i konkurrens med Krakow och huvudstaden Warszawa. En guide till staden och nattlivet finns här, här och i följande artikel från engelska tidningen The Guardian ges flera bra tips om vad staden har ett erbjuda.

Wroclaw har, tillsammans med spanska San Sebastian, blivit utsedd till Europas kulturhuvudstad 2016.

För de som vill se och lära sig mer om Wroclaw på plats kan Free Walking Tours rekommenderas. Notera att deras guidade tur för att se stadens dvärgar inte handlar om mänskliga sådana, utan de över trehundra små dvärgstatyer som finns utplacerade runt om i staden.

Bar Mleczny (Milk Bars) är en polsk rest från kommuniståren och är enklare restauranger som serverar traditionella polska rätter till ett mycket lågt pris och har de senaste åren blivit något av en turistattraktion. En lista över de mjölkbarer som finns kvar i Wroclaw hittas här.

En sammanställning av prisläget i Wroclaw hittas här. 1 polsk sloty är cirka 2,3 svenska kronor.

Vill någon briljera med lite polska glosor, så hittar ni en del fraser här.

Övrigt
Polisen sägs vara snarare att agera än vad vi sannolikt är vana vid. De sägs agera med insatser när de anser att beteende är provocerande. Pyro är strängt förbjudet ute på stan.

IFK Göteborgs SLO Anders Almgren kommer att vara på plats för att vara behjälplig. Anders nås på telefon +46 (0)31 703 73 37 eller e-post: anders.almgren@ifkgoteborg.se.

Löpande uppdateringar med info sker över SLO IFK Göteborg på Facebook samt @SLO_IFKGoteborg på Twitter.

Stort tack till Mathias Henriksson för hjälp med sammanställande av info.

Share