SLO informerar: inför CF Os Belenenses

Logo_BelenensesTorsdagen den 30 juli spelar IFK Göteborg bortamatchen i tredje omgången av årets Europa Leauge-kval. För motståndet står portugisiska Belenenses. Nedan följer praktisk information för er som ska resa till bortamatchen. Texten kommer att uppdateras i takt med att vi får mer information.

CF Os Belenenses hör hemma i Lissabonstadsdelen Belém, som givit namn åt laget. Lissabon är som bekant Portugals huvudstad och ligger relativt centralt längs landets Atlantkust. I de centrala delarna räknar man med ca 500.000 invånare, i hela storstadsområdet runt 1,9 miljoner. Tänk på att tidsskillnaden gör att Lissabon ligger en timma efter oss; när klockan är 12:00 här är den 11:00 i Lissabon.

Klubben grundades 1919 och är därmed en av Portugals äldsta. De har vunnit portugisiska Primera Liga en gång på 40-talet och cupen tre gånger, senast i slutet på 80-talet. I Europaspel har de figurerat vid flera tillfällen, men endast en gång tidigare under 2000-talet (utslagna ur UEFA Cupens första runda efter sammanlagt 0-3 mot Bayern München).

Biljetter och biljettsläpp
När, hur och till vilket pris biljetter kommer att säljas är ännu inte klart. Den här texten uppdateras så fort besked kommer.

Arenan och vår sektion
Belenenses spelar på Estádio do Restelo från 1956. Ni hittar en interaktiv vy över arenan här och en arena plan här. Den tycks ha mellan 20.000 och 25.000 åskådarplatser (beroende på källa). UEFA:s regler ger oss rätt till 5% av arenakapaciteten och även om ståplatser inte räknas in i denna kapacitet (eftersom de inte får användas i UEFA-matcher), så lär det inte bli några problem att få plats.

Exakt hur vår sektion kommer se ut är ännu oklart, men den här texten kommer att uppdateras så fort vi får information från Belenenses.

Pubsamling och transport till arenan
Inget är klart ännu. Information om samlingsplats och transport från pub till arenan kommer att uppdateras när allt är klart.

Res till Lissabon
Ingen organiserad resa går till Lissabon i Änglarnas eller UG:s regi. För er som ändå vill ner kan följande rekommenderas:

Flyg: flygplatsen i Lissabon heter Lisbon Portela Airport och ligger bara ca en mil från stadscentrum. Precis som till Porto ifjol är det svårt att hitta billigt flyg till Portugal med så här kort varsel. De flesta alternativ med ett byte ligger vid en sökning den 23 juli på drygt 4  000 kronor t/r beroende på hur flexibel man är med längre bytestider. Flygbolaget TAP Portugal kör direktflyg Landvetter-Lissabon, men priserna på en sådan rutt där flygtiden är knappt fyra timmar enkel resa är betydligt högre. Närmaste större städer, för den som vill leta billigare resor, är bland annat Porto, Sevilla eller turistorten Faro på den portugisiska sydkusten. Ni kan även kolla eventuella lågprisflyg till spanska städer och tåganslutning, om ni är beredda att låta anslutningstransport ta tid och energi. Som exempel flyger Ryanair till Malaga, som ligger ca 14 h med tåg från Lissabon. Använd lämplig sökmotor för flygresor, tex Reseguiden.se, Flygresor.se eller de enskilda lågprisbolagens hemsidor.

Tågresor: via bahn.de kan ni kolla tågtider i hela Europa. För den som vill åka tåg framgår det av SJ:s hemsida att de slutade sälja de tidigare så populära interrailkorten tidigare i år. Kortet finns dock kvar genom företaget ACPR Rail. Enligt deras hemsida kostar det 264 Euro för fem resdagar inom tio dagar alternativt 374 Euro för tio resdagar inom 22 dagar för personer över 25 år, medan motsvarande pris för de mellan 12 och 25 år är 192 Euro respektive 281 Euro.

Bil / minibuss: Skulle någon till äventyrs vilja köra ner, så är sträckan drygt 320 mil enkel väg och beräknas ta ca 34 h i effektiv körtid. Ni hittar rutt samt reseplaneringsverktyg här.

Boende
Belenenses härstammar som sagt från den sydvästra delen av Lissabon som kallas Belém, där också arenan ligger. De flesta resande blåvita kommer troligtvis dock välja att bo mer centralt i Lissabon. För den som önskar ta del av det lokala nattlivet sägs stadsdelen Bairro Alto vara vad som gäller och i området finns också ett flertal billigare hotell och hostels att välja på.

Lokala transporter
I Lissabon finns både tunnelbane- och spårvagnsnät – ni hittar en översikt över lokala transporter här. Vill man kunna nyttja både lokaltrafik och ha tillgång till en rad olika sevärdheter så rekommenderas Lisboacard, som ska kosta drygt 13 euro/dygn för vuxen och knappa sex euro/dygn för barn.

Allmän turistinformation
Turistinformation: en websida med basinformation om Lissabon, tex info om kollektivtrafik och diverse kartfunktioner, hittar ni här. Även WikiTravel och Spotted By Locals erbjuder läsvärda reseguider med tips inför resan.

Svenska ambassaden i Lissabons reseinformation hittas här.

För den som vill se staden på ett annorlunda sätt rekommenderas spårvagn 28, som är en speciell tur i gula vagnar från 1930-talet och som under en halvtimme passerar flera av stadens viktigare delar. Föredrar man att istället se och upptäcka staden tillsammans med en lokal guide kan Chill-Out Free Walking Tour vara något att kolla upp.

För de blåvita som reste till Porto och mötet med Rio Ave ifjol var den lokala maträtten Francesinha en speciell upplevelse. I Lissabon rekommenderas istället att testa deras populära bakverk Pasteis de Nata, som utsetts till Portugals nationalbakverk.

I samma stadsdel som arenan ligger i hittas också Torre de Belém, som är ett befäst torn från 1500-talet som är upptaget på Unescos världsarvslista och vars topp sägs erbjuda en magnifik utsikt över den portugisiska huvudstaden.

En sammanställning av prisläget i Lissabon hittas här. Den lokala valutan är Euro.

En halvtimmes tågresa väster om Lissabon ligger badorten Cascais för den som vill uppleva mer än stadslivet i huvudstaden.

Övrigt
IFK Göteborgs SLO Christian Olsson kommer att vara på plats för att vara behjälplig. Christian nås på telefon +46 (0)31 703 73 37.

Löpande uppdateringar med info sker över SLO IFK Göteborg på Facebook samt @SLO_IFKGoteborg på Twitter.

Stort tack till Mathias Henriksson för hjälp med sammanställande av info.

Share