Ärkeängel

Årets Ärkeängel är Supporterklubben Änglarnas tradionella hederspris, vars mottagare beslutas av styrelsen med stöd av en rådgivande omröstning bland klubbens medlemmar. Priset delas ut till en spelare från den gångna säsongens trupp med minst en A-lagsmatch som anses visa särskilt stor lojalitet mot IFK Göteborg samt sportsliga förtjänster. Priset kan bara erövras en gång per person och vinnaren röstas fram under vintern för att sedan presenteras på Supporterklubbens årsmöte i februari.

Priset mottogs inför cupmatchen mot Skövde AIK på Bravida Arena den 25:e februari 2024.

 

Motiveringen:

Ärkeängeln anno 2023 är en spelare som tagit fler löpmeter än vad lagar om fysik vill göra möjligt. En spelare som påvisat att glidtacklingar kan vara lika matchavgörande som kliniska avslut. Med en uppoffrande spelstil och tveklös timing i både stötbrytningar såväl som hemvändande, har han vunnit både SM-guld och Svenska cupen med Blåvitt. Nu har han också kammat hem supportrarnas pris. 2023 års ärkeängel heter Gustav Svensson!

Ärkeängel 2022: Marcus Berg

Priset mottogs i samband med IFK Göteborgs hemmamatch i Svenska cupen mot Utsiktens BK, den 20:e februari 2023 på Bravida Arena.

 

Motiveringen

Ärkeängeln 2022 går till en spelare som sedan han kom hem varit en ledstjärna i ordets rätta bemärkelse, som i jakten på våra vackraste drömmars mål gör våra drömmars vackraste mål. Vi har kallat honom kapten, skyttekung, och allsvenskans bästa spelare, nu kallar vi honom också ärkeängel. Ärkeängeln 2022 är Marcus Berg.

Ärkeängel 2021: Tobias Sana

Tobias Sana mottog priset på Supporterklubben Änglarnas årsmöte, den 26:e februari 2022.

 

Motiveringen

Ärkeängeln 2021 tilldelas en spelare som sedan han återvände till klubben varit en exemplarisk lagkamrat som stått rakryggad i motgång och lyft andra i medgång. Det var inte självklart när han återkom att han skulle nå in i våra hjärtan igen, men med ledarskap, lojalitet, lugn och stenhårt arbete har han lagt det förflutna bakom sig och slutade som överlägsen segrare i medlemmarnas omröstning. Årets Ärkeängel 2021 är Tobias Sana!

Ärkeängel 2020: Mattias Bjärsmyr

Han har spelat 398 matcher i IFK Göteborg och vunnit både SM-guld och svenska cupen med oss. Nu får Mattias Bjärsmyr supportrarnas finaste pris. Under lördagen presenterades han som Årets Ärkeängel.
Han kom tillbaka till oss under 2020 efter flera år utomlands. Han gjorde det på ett övertygande sätt. Nu belönas Mattias alltså med Supporterklubben Änglarnas pris som Årets Ärkeängel.

Motiveringen
Ett år när inget var som det brukar var han allt det han brukar vara och mer. I pandemins år hedrar vi en spelare som visat lojalitet, engagemang, och brinnande blåvitt hjärta under tre årtionden. Oavsett om han har bindeln eller ej kommer han alltid att vara kapten. Ärkeängel 2020 är Mattias Bjärsmyr.

Ärkeängel 2019: Lasse Vibe

Ärkeängeln 2019 går till en spelare som gav oss något att tro på när ingen trodde på oss.

Under en underbar vår kom han in och visade hela föreningen att vi hade farten, flytet, och förmågan – allt som saknades var en dansk skalle. Trots att han inte längre är kvar i föreningen kommer vi att minnas honom i mange, mange år. Låt Faxe Kondin flöda: årets Ärkeängel 2019 heter Lasse Vibe.

 

Ärkeängel 2018: Robin Söder

Supporterklubben Änglarnas hederspris 2018 går till en ängel som sedan genombrottet för tio år sedan varit en oklanderlig representant för IFK Göteborg.

Med ödmjukhet, professionalitet, och ett stort klubbhjärta har han varit ett föredöme för såväl spelare som supportrar. Han har bjudit supportrarna på många oförglömliga stunder och han har sänkt fler klubbar än Djurgården med sina mål. Under en tuff tid för klubben valde han 2018 att återvända från utlandet och representerar nu återigen A-laget. Vi är glada över att ha honom med oss på vägen tillbaka till toppen.

 

Ärkeängel 2017: Sebastian Eriksson

Supporterklubben Änglarnas hederspris går 2017 till en spelare som bär hjärtat utanpå matchtröjan.

Han vann många hjärtan redan under sin första vända i blåvitt under slutet av 00-talet och de som inte redan var sålda blev nog det när han tog den där klassiska rusningen på valhalla för att fira ett mål med supportrarna i samband med sin återkomst från Italien. Han är kapten i vår förenings A-lag och han hade en sällan skådan majoritet av medlemmarnas röster. Årets ärkeängel heter Sebastian Eriksson.

 

Ärkeängel 2016: Martin Smedberg Dalence

Supporterklubben Änglarnas hederspris Ärkeängeln går 2016 till en spelare som under totalt fem år visat stor lojalitet på plan men kanske ännu större utanför.

Årets ärkeängel gör sin andra vända i IFK Göteborg och lika lovande som han var på plan den första vändan, lika stabil och trygg är han idag. Vi är glada att vi fick en andra chans att se honom i den blåvita tröjan. Utanför plan är årets ärkeängel allt vi kan önska oss. Genom sitt engagemang i IFKs CSR -arbete visar han stort hjärta, inte bara för IFK utan också för vår älskade stad och vad kan bättre känneteckna en ärkeängel?

Årets ärkeängel heter Martin Smedberg Dalence och oavsett om han befinner sig i Gunnilse, på Gamla Ullevi eller i Bolivia gör han oss glada och stolta över att han är en av oss.

 

Ärkeängel 2015: John Alvbåge

Supporterklubben Änglarnas hederspris Ärkeängeln går för år 2015 till en riktig göteborgare och en spelare som länge visat engagemang och hög lojalitet mot både IFK och oss supportrar. Han har därför flera säsonger varit aktuell för priset men fallit på målsnöret.

När han den gångna säsongen med kraft visade att han är svensk fotbolls absolut bästa på sin position föll alla bitar på plats. Under 2015 höll han 14 nollor i serien med närmsta konkurrent fem nollor sämre, och han hade en lika överlägsen räddningsprocent. Men det är mest pricken över i:et. Under hösten skrevs dessutom ett nytt kontrakt över tre år som ytterligare bevisar spelarens lojalitet mot föreningen.

Årets Ärkeängel heter självklart John Alvbåge och Änglarna är övertygade om att 2016 kommer kännas precis lika tryggt med honom mellan stolparna som det kändes föregående säsong.

 

Ärkeängel 2014: Emil Salomonsson

Supporterklubben Änglarnas hederspris Ärkeängeln går för år 2014 till en poängkung men också en riktig hjälte, både på och utanför planen. Hösten 2011 dök han upp och visade på kort tid sin kapacitet. Under följande säsong brottades han inte bara med ett Blåvitt som inte lyckades alls rent sportsligt, utan också med en svår sjukdom. Mottagaren av Ärkeängeln 2014 lyckades ändå stå för en stark säsong tack vare en positiv attityd till både livet på och av planen.

Under sina dryga tre säsonger i den blåvita tröjan har han gång på gång presterat och har under säsongerna 2012 till 2014 spelat näst flest matcher av alla i IFK Göteborg, bara slagen av en annan Ärkeängel, Jakob Johansson. Han har dessutom konstant producerat poäng och lyckades under 2014, från sin defensiva utgångsposition, producera 12 allsvenska poäng, näst bäst i föreningen.

Årets Ärkeängel har en stark karaktär och en enorm lojalitet, som alla supportrar älskar. Han heter Emil Salomonsson och Änglarna är otroligt glada över att få ge tillbaka lite av all den glädje han givit oss på läktaren.

 

Ärkeängel 2013: Hannes Stiller

Supporterklubben Änglarnas hederspris Ärkeängeln delas för år 2013 ut till en spelare som vi inte kommer få äran att se i den blåvita tröjan under 2014. De insatser han stått för i den finaste av tröjor sedan kom till laget sommaren 2009 glömmer vi dock inte så lätt. Med en fantastisk attityd och lojal inställning är han väl värd priset. Och då har vi inte ens nämnt de sportsliga insatserna.

Mitt i en allsvensk guldstrid lånades han in från Qviding i Superettan och producerade direkt resultat trots en rejäl sportslig omställning. Det blev sex mål på femton framträdanden den hösten och därefter ytterligare fyra år i föreningen. Totalt 24 allsvenska mål, många som inhoppare och många matchdödande sådana, blev det under tiden i Blåvitt. 2013 blev det bara en match från start men hela 22 inhopp, en situation som årets Ärkeängel aldrig gnällde över.

Årets Ärkeängel heter Hannes "Killer" Stiller. Änglarna tackar för hans fantastiska tid i Blåvitt och önskar fortsatt lycka till några mil norrut i Ljungskile.

 

 

Ärkeängel 2012: Jakob Johansson

Supporterklubben Änglarnas hederspris Ärkeängeln går för år 2012 till en spelare som definitivt visat stor lojalitet mot IFK Göteborg. Spelaren har varit en del av IFK:s A-trupp sedan 2007 då han debuterade som Allsvenskans allra första 90-talist. Han har inte varit ordinarie under hela resan men har alltid bitit ihop och aldrig klagat över sin roll, oavsett om han varit avbytare eller helt utanför matchtruppen.

Under förra säsongen tog han ett stort kliv fram när IFK saknade stabilitet och visade stor mångsidighet genom att med bravur vikariera även på en något ovan mittbacksposition. Han har dessutom i u-landslagssammanhang varit kapten och spelat anfallare. Årets Ärkeängel har båda fötterna på jorden och skulle kunna sägas, utan att jämföra rakt av, vara något av en yngre Magnus Erlingmark, ett gott betyg bara det.

Årets Ärkeängel heter Jakob Johansson. Änglarna hoppas att vi kommer få nöjet att se honom i Blåvitt ett antal säsonger till.

 

 

Ärkeängel 2011: Thomas Olsson

Supporterklubben Änglarnas hederspris Ärkeängeln delas för år 2011 ut till en spelare som kom till oss inför säsongen 2006. En säsong senare bidrog han med sin rutin och klokhet till att IFK Göteborg kunde vinna sitt första SM-guld på elva år. Han har genom åren producerat ett antal mål trots sin tillbakadragna roll och stod dessutom för ett förlösande mål i 2007 års guldkamp.

Att årets pristagare alltid gett allt och aldrig har gnällt förstärker bara känslan av att han är en värdig Ärkeängel. Efter sex säsonger med 98 allsvenska matcher och 16 mål för Blåvitt har spelaren lagt skorna på hyllan inför 2012 men kommer fortsätta att arbeta inom föreningen. Det är lojalitet.

Årets Ärkeängel heter Thomas Olsson. Änglarna tackar för allt och önskar fortsatt framgång i sin nya roll i U21-laget.

Ärkeängel 2010: Ragnar Sigurdsson

Supporterklubben Änglarnas hederspris Ärkeängeln går år 2010 till en spelare som kom till oss inför den magiska säsongen 2007. Redan efter SM-guldet var de flesta övertygade om att spelaren skulle lämna oss för de stora pengarna utomlands. I stället stannade han kvar och har sedan dess utvecklat en allt mer speciell relation till föreningens supportrar.

Årets pristagare hatar att komma tvåa och ingen av oss har glömt när han kastade bort sin silvermedalj i Svenska Cupen 2007. När det gäller utmärkelsen Ärkeängeln är årets pristagare dock just "tvåa". Han är nämligen den andre icke svenskfödde spelare som har tilldelats utmärkelsen, sedan starten 1973. Även den förste kom från Island.

Årets Ärkeängel heter Ragnar Sigurdsson och vi hoppas att han inte kastar bort priset den här gången...

Ärkeängel 2009: Tobias Hysén

Supporterklubben Änglarnas hederspris Ärkeängeln går för år 2009 till en spelare som redan vid födseln hade mycket starka band till Idrottsföreningen Kamraterna. Det kom dock att dröja hela 25 år innan han för första gången fick springa ut genom spelartunneln på Ullevi i blåvit dress. Äntligen var den förlorade sonen hemma. Sedan debuten i seriefinalen mot Elfsborg 2007 har spelaren på planen växt steg för steg till att idag vara allsvenskans bäste spelare. Utanför planen har spelaren ända sedan han landade på svensk mark igen varit en person som alltid representerat IFK Göteborg på främsta sätt och visat den största respekt för föreningens supportrar. Spelaren är utan tvivel en värdig mottagare av hederspriset Ärkeängeln. Med en klar majoritet av våra medlemmars röster och i enlighet med juryns åsikt: 2009 års Ärkeängel heter Tobias Hysén.

Ärkeängel 2008: Stefan Selakovic

Supporterklubben Änglarnas pris Ärkeängeln går för år 2008 till en spelare som på många sätt personifierar begreppet "lagspelare". På planen står han för klokhet och teknik och han skapar lika ofta avgörande lägen för laget genom löpningar utan boll, som via sina känsliga fötter. Spelaren har i framgång visat ödmjukhet och i motgång - på och vid sidan av planen - ett hjärta för vår förening och en förmåga att bita ihop utan klagomål. Spelaren är utan tvivel en värdig mottagare hederspriset Ärkeängeln.

Med en klar majoritet av våra med medlemmars röster och i enlighet med juryns åsikt: 2008 års Ärkeängel är Stefan Selakovic!

Ärkeängel 2007: Hjalmar Jonsson

Årets Ärkeängel 2007 har varit IFK Göteborg trogen sedan 2002. Det har, som vi alla vet, varit en skakig resa under de här åren, men Årets Ärkeängel har alltid stått upp, bitit ihop när det tagit emot och lojalt gjort sitt bästa för laget och föreningen.

Under året som gick återupprättades den blåvita hedern. Ordningen återställdes och guldet kom hem till Göteborg. Det var många, inom och utom laget, som bidrag till att vår elva år långa vånda till slut ändades. Årets Ärkeängel, som tillsammans med sina kamrater fick skörda frukterna av sitt slit, gjorde kanske sin bästa säsong under hans sex år i den blåvitrandiga tröjan. Under 2007 visade han att trohet och lojalitet till slut belönas med guld.

Årets Ärkeängel 2007 är också den förste icke svenskfödde spelare som har tilldelats utmärkelsen. Årets Ärkeängel 2007 är nämligen född på Island.

Årets Ärkeängel är Hjalmar Jonsson!

Ärkeängel 2006: Dennis Jonsson
Ärkeängel 2005: Magnus Johansson
Ärkeängel 2004: Niclas Alexandersson
Ärkeängel 2003: Mikael Antonsson
Ärkeängel 2002: Tomas Rosenqvist
Ärkeängel 2001: Bengt Andersson
Ärkeängel 2000: Stefan Landberg
Ärkeängel 1999: Håkan Mild
Ärkeängel 1998: Mikael Martinsson
Ärkeängel 1997: Magnus Erlingmark
Ärkeängel 1996: Stefan Lindqvist
Ärkeängel 1995: Jonas Olsson
Ärkeängel 1994: Mikael Nilsson
Ärkeängel 1993: Peter Eriksson
Ärkeängel 1992: Johnny Ekström
Ärkeängel 1991: Thomas Ravelli
Ärkeängel 1990: Ola Svensson

Ärkeängel 1989: Magnus Johansson
Ärkeängel 1988: Roland Nilsson
Ärkeängel 1987: Stefan Petersson
Ärkeängel 1986: Tommy Holmgren
Ärkeängel 1985: Thomas Wernersson
Ärkeängel 1984: Stig Fredriksson
Ärkeängel 1983: Jerry Carlsson
Ärkeängel 1982: Ruben Svensson
Ärkeängel 1981: Glenn Hysén
Ärkeängel 1980: Tord Holmgren
Ärkeängel 1979: Torbjörn Nilsson
Ärkeängel 1978: Reine Almqvist
Ärkeängel 1977: Björn Nordqvist
Ärkeängel 1976: Reine Olausson
Ärkeängel 1975: Conny Carlsson
Ärkeängel 1974: Janne Nordström
Ärkeängel 1973: Reine Feldt

0 kr
Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.