Uttalande från Supporterklubben Änglarna angående IFK Göteborg – Djurgårdens IF 12/5
Efter matchen mot Djurgården den 12 maj gick vi i Supporterklubben Änglarna ut och efterfrågade vittnesmål med anledning av händelser som uppmärksammats i sociala medier. Vi har mottagit ett tjugotal mejl från supportrar, främst från M-sektionerna. Mejlen vi har fått in kommer från olika typer av människor – en blandad demografi av tjejer och killar, personer som satt på M2 samt andra som bevittnade händelserna från intilliggande sektioner. Det rör sig både om personer som har blivit avvisade och om personer som observerat händelserna på håll. Detta ger oss ett bredare underlag och en mer nyanserad bild av läget. Vi är medvetna om att det rör sig om ett begränsat och delvis selektivt urval – men vittnesmålen är samstämmiga i både innehåll och karaktär. Vi har dessutom tagit del av filmmaterial från Änglarnas filmgrupp, som befann sig precis intill händelserna. Det ger ytterligare stöd för det mönster som beskrivs. Supporterklubbens roll är inte att utreda eller återge enskilda händelseförlopp i detalj. Däremot har vi ett ansvar att föra vidare medlemmars och supportrars upplevelser – särskilt om dessa pekar på ett strukturellt problem
Vår ambition var att skapa oss en bild av situationen och sedan kontakta IFK Göteborg för att dels höra deras bild av situationen, dels föreslå åtgärder. Innan vi hann så långt kontaktade Blåvitt oss för att få till ett möte där vi kunde diskutera det som hänt och hur vi bäst går vidare.
Vi har nu haft det mötet.
Vi har tagit del av föreningens bild av situationen, redogjort för vad vi har fått till oss, och vad vi har kunnat se i vårt material. Vi har också fått till oss från både föreningen och supportrar att efter matchen så ska Blåvitt ha tagit kontakt med de som har avvisats från den M2, erbjudit möten på Kamratgården, och även haft möten med andra supportrar som har velat diskutera ämnet.
Vi har framfört följande önskemål och förslag på åtgärder till Blåvitt.
• Tydlighet om förhållningsregler på sittplats
Vi i Supporterklubben Änglarna ser en diskrepans mellan hur flera supportrar vill använda vissa sektioner och hur Blåvitt som arrangör ser att sektionerna bör användas. Något som sätts på sin spets på M-sektionerna dit vissa söker sig för att skapa en aktiv-sittplatskultur samtidigt som Polisen, SvFF:s-matchdelegater, och motståndarnas säkerhetspersonal anser det väldigt olämpligt att ha en aktiv sittplats precis bredvid bortasektionen.
Här ser vi att det finns en tydlig skillnad mellan direktiven och önskemålen där supportrar söker sig dit för att skapa en aktiv-sittplatsläktare utan att veta om ordningsvakter har fått direktiv om att inte låta hemmasupportrar hetsa motståndarsupportrar. Det är även värt att notera att inga andra storstadslag har aktiva sittplatser i anslutning till bortaläktare på grund av säkerhetsproblemen det medför. Problemen med att Blåvitt har aktiv-sittplats i anslutning till bortaläktaren har också lyfts av andra supporterorganisationer.
Vi i Supporterklubben Änglarna anser att den traditionella indelningen av arenan i “Hemmaläktare”, “Sittplats”, och “Bortaläktare” inte är dynamisk nog för att spegla den publiken vi ser på läktarna idag. Det finns ett behov av att ha tydlighet i förväntad aktivitet på de olika sektionerna.
Därför har vi bett föreningen förtydliga vilka förhållningssätt som gäller för “aktiv-sittplats” för att dels undvika konflikt mellan supportrar som vill sitta och se match och supportrar som står och lever sig in i matchen, och dels undvika att supportrar köper biljetter till sektioner med avsikten att vara aktiva supportrar på en sektion där det inte är lämpligt med den typen av aktiv sittplats.
Sammanfattat svar från föreningen om detta:
Supporterklubben har rätt i att det har problematiserats från många håll att ha en aktiv-sittplats så nära bortasektionen. Bland annat från motståndarlag, matchdelegater och polismyndigheten. Det gör att vi måste vidta åtgärder för att få ordning på problemet för att som arrangör inte drabbas av olika typer av repressalier, såsom böter, begränsningar av sektioner eller andra påföljder som kan utdömas.
Med det sagt finns det inget generellt förbud mot att stå upp på sittplatssektioner så länge man gör det i samklang och med respekt för de som sitter på samma sektion. Detta gäller även på M2. Problemet som ibland uppstår på M2 är att stort fokus snarare är mot motståndarnas supportrar än mot planen och för det egna. Det är vid dessa tillfällen vi som arrangör måste agera för att förhindra detta. Så länge engagemanget riktas mot planen är det inga problem. Vi ser över olika sätt där vi kan skapa långsiktiga och hållbara lösningar på som följer publikutvecklingen. Vi har utöver dialogen med Supporterklubben även diskuterat detta med andra föreningar, om hur de arbetar med liknande utmaningar, vår ligaorganisation Svensk Elitfotboll och de aktuella leverantörerna av säkerhetspersonal och publikvärdar. Efter den aktuella matchen eftersträvar vi ännu mer närvaro av SLO:er. Vi känner att vi har nått en stark samsyn med Supporterklubben Änglarna om att vi alla vill ha tydlighet kring detta och trygghet på våra matcher.
• Problematik med bortasupportrar på hemmasektioner
Flera incidenter tycks ha sin grund i att bortasupportrar har köpt biljetter bland blåvita. Vi vill att IFK Göteborg förtydligar sina riktlinjer kring placering av bortasupportrar utanför tilldelad sektion.
Vi ser också att detta kan vara en del i tidigare punkts förtydligande av förhållningsregler. Vi ser en tydlig risk och konfliktpunkt i att bortasupportrar hamnar på sektioner som används som en aktiv-sittplats. Vi ser också att vår hemmaarena ska vara just vårt hem, där vi ska kunna dela glädje och sorg med andra änglar utan att bli hånade av motståndarsupportrar som har valt bort bortaläktaren.
Därför önskar vi en tydlighet kring var det är lämpligt att gå blandade sällskap på matchen (förslagsvis inte på den norra halvan av arenan) och tydlighet kring hur bortasupportrar som inte agerar respektfullt på hemmaläktare hanteras (förslagsvis med att hänvisas till bortaläktaren, alternativt avvisas helt). Att bortasupportrar får vara kvar på läktaren när hemmasupportrar avvisas för konflikt som har uppstått på hemmaläktaren anser vi vara oacceptabelt.
Sammanfattat svar från föreningen om detta:
I grunden är föreningen positiv till att det ska kunna finnas sektioner med supportrar från båda lagen som kan samsas och uppleva matchen sida vid sida.
När det inte fungerar av olika anledningar finns det en rutin som innebär att om det uppstår en konflikt på en hemmasektion på grund av en supporter med tydliga bortalagssympatier så ska det lösas genom att erbjuda bortasupportern att byta plats till bortasektionen. Om det erbjudandet inte accepteras av supportern har vi rätt att avvisa denne från sektionen. Detta sker i stort sett vid varje hemmamatch som vi spelar.
Vi kommer att förtydliga detta för våra underleverantörer så att både ordningsvakter och publikvärdar är uppdaterade på denna rutin. Vi beklagar givetvis att detta inte har fungerat tillfredsställande vid vissa tillfällen.
Vi har en förtur vid biljettförsäljningen som gör att våra supportrar har möjlighet att köpa biljetter innan det blir allmän försäljning. En följdeffekt av det tillvägagångssättet, tillsammans med ett högt publiktryck och efterfrågan är att vi inte har bortasupportrar på blåvita sektioner i samma utsträckning som det var förr.
• Konsekvens, proportionalitet och bemötande från ordningsvakter
Flera vittnesmål till Supporterklubben Änglarna gör gällande att ordningsvakterna under matchen mot Djurgården ska ha agerat ”utan förvarning” och med ”kort stubin”. De som har blivit avvisade från arenan menar på att de inte fått någon varning utan blivit ombedda att ”följa med och snacka lite”, vilket egentligen aldrig var ett snack utan ett besked om att de måste lämna arenan.
De vittnesmål vi har fått in är överlag samstämmiga i att man anser att ordningsvakternas agerande under matchen mot Djurgården varit problematiskt snarare än konfliktreducerande.
Supporterklubben Änglarnas bestämda åsikt är att ordningsvakter främst är på plats för att säkerställa publikens säkerhet och deskalera situationer som potentiellt kan spåra ur. Flera vittnen redogör att de har upplevt motsatt effekt. Därför vill vi att Blåvitt förtydligar rutiner runt ingripanden på läktarna för att säkerställa ett konsekvent ingripande som är proportionerligt.
Sammanfattat svar från föreningen om detta:
Vi har tagit till oss av kritiken, feedbacken och de upplevelser som Supporterklubben Änglarna och andra supportrar har framfört till oss. Vi har respekt för dessa och har i dialog med våra nämnda leverantörer gått igenom uppdrags- och arbetsbeskrivningar vad gäller all vår personal på arenan. Grunden är att alla är där för att arbeta på ett serviceinriktat och trygghetsskapande sätt. Ordningsvakterna på arenan har även uppdraget att vara gränssättande, upprätthålla den allmänna ordningen och i det fall det behövs beivra brott. När det sker överträdelser mot arrangörens ordningsregler eller svensk lag skall en ordningsvakt ingripa och rapportera händelsen. Detta är ett krav vi som arrangör har på oss från polismyndigheten för att vi ska få arrangera matcher. Gör vi inte detta kan vi i förlängningen mista tillståndet.
Givetvis ska detta göras med proportionalitetsprincipen i åtanke. Det vill säga att ingripandet ska stå i proportion till brottet/överträdelsen. Målet ska alltid vara att agera informativt och skapa förståelse för ingripanden av olika slag. I stort får vi också till oss från våra supportrar att våra ordningsvakter är väldigt bra. Vi hoppas och tror att vi med de nämnda förtydligandena och denna text från Supporterklubben Änglarna tillsammans skapar en större förståelse för samtliga inblandade och berörda. Vi har efter matchen mot Djurgården – på de två hemmamatcher vi har spelat sedan dess – inte fått något ärende till oss från publik gällande inkonsekventa eller oproportionerliga ingripanden från vår personal. Vi ser positivt på de dialoger som har upprättats och att de bidrar till en ännu bättre miljö kring våra hemmamatcher, inte minst på de aktuella sektionerna.
• Rutiner kring avvisningar
Vi önskar tydlighet kring rutiner för hur avvisningar kommuniceras till den drabbade. Flera vittnen beskriver att de inte fått veta varför de blivit utslängda – eller att de fått olika förklaringar från olika vakter.
Sammanfattat svar från föreningen om detta:
I de nämnda fallen har vi från föreningen tagit den kontakten efter matchen och från föreningens sida upplevt samtalen som bra. Som avvisad på våra hemmamatcher är det självklart för oss att du har rätt till en förklaring. Av erfarenheter vet vi att det ibland blir rörigt i en situation när någon ska avvisas och att det sällan är just vid det tillfället som ett sådant samtal görs bäst, men i våra rutiner ingår att du ska få en förklaring till varför du avvisas. Om det känns oklart ska man absolut höra av sig till IFK Göteborgs säkerhetschef eller SLO för att reda ut eventuella oklarheter. Vi vill också vara tydliga med att antalet avvisade på en match är mycket lågt och sällan har att göra med hur åskådare agerar mot motståndarlagens supportrar. Vi är övertygade om att dialog ute på arenan – tillsammans med SLO:er, publikvärdar och supportrar – ökar trygghetskänslan och den positiva upplevelsen på våra matcher, och det är därför vi förstärker det arbetet och i denna text förtydligar och svarar på frågor om detta.
• Rollfördelning och transparens kring säkerhetsroller
Slutligen har vi noterat diskussioner i sociala medier och olika Blåvitt forum där det ifrågasatts att det upphandlade säkerhetsbolaget (Orca Security) har en VD som sitter som ställföreträdande säkerhetschef i IFK Göteborg. Det har spekulerats i att ställföreträdande säkerhetschefen kunnat upphandla sitt eget bolag till IFK Göteborg. Därför önskar vi att IFK Göteborg förtydligar hur rollen som ställföreträdande säkerhetschef fungerar och tillsätts för att sudda ut eventuella oklarheter och misstankar om oegentligheter.
Kortfattat svar från föreningen om detta:
De spekulationerna är felaktiga. IFK Göteborg har endast en anställd säkerhetschef. I ”Särskilda tävlingsbestämmelser från Svensk Elitfotboll” (STB) ställs kravet på samtliga elitklubbar att vi även ska ha en ställföreträdande säkerhetsansvarig som har genomfört Svenska Fotbollförbundets säkerhetsutbildning. IFK Göteborg – precis som andra föreningar – väljer att vid behov (semester eller sjukdom) köpa in den tjänsten på timbasis från det säkerhetsbolag som har upphandlats för att tillhandahålla ordningsvakter. Orca är det bolag som tillhandahåller dessa tjänster till IFK Göteborg och upphandlingen av underleverantörer görs av föreningens säkerhetschef.
Som en extra resurs ställs samma krav – att minst en person på bolaget har gått Svenska Fotbollförbundets säkerhetsutbildning – även på det bolag som genom upphandling tillhandahåller publikvärdar, sjukvård och brandsäkerhet på våra matcher. Det bolaget heter Tarantsec.
SUPPORTERKLUBBEN ÄNGLARNA